Vanilkové venčeky – pečiem ich už roky a podľa tohto receptu sa podaria aj úplným začiatočníkom!

Vanilkové venčeky síce vyzerajú skvele a nájdete ich v každej cukrárni, ale pripraviť ich doma už taká zábava nie je. Preto sme sa rozhodli pátrať a našli sme recept, ktorý sa naozaj vydarí aj žene, ktorá nikdy v živote nepiekla. Ak ich milujete rovnako ako my, určite vyskúšajte.

Budeme potrebovať:

  • 5 dcl vody
  • 2 dcl oleja
  • štipka soli
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 gramov hladkej múky
  • 4 vajíčka

Na krém

  • 500 ml mlieka
  • 1 a pol zlatého klasu
  • 100 gramov kryštálového cukru
  • 125 gramov masla
  • 2 šľahačky
  • stužovač

Postup:

Do hrnca si dáme vodu spolu s olejom, pridáme štipku soli a 1 vanilkový cukor. Varíme na miernom ohni, kým nám hmota nezačne vrieť. Ešte kým je všetko horúce, pomocou mixéra zašľaháme múku.

Cesto stále varíme asi 2 minútky a potom odstavíme. Za občasného miešania ho necháme vychladnúť a následne primiešame 4 vajíčka a ešte raz všetko poriadne vyšľaháme.

Pripravíme si plech, na ktorý dáme papier na pečenie. Cesto si dáme do sáčku, ktorý na špici prestrihu, prípadne ak máme cukrárske vrecko, použijeme to. Z cesta vytvárame venčeky, ktoré dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme, kým nemajú zlatú farbu.

Kým sa nám venčeky pečú, pripravíme si krém. Z mlieka, zlatého klasu, cukru a vanilkového cukru si uvaríme hustý puding. Keď nám trošku vychladne, primiešame tam maslo a znovu ako pri ceste, miešame až do vychladnutia.

Potom si pripravíme šľahačku so stužovačom a po častiach ju primiešavame do vychladnutého krému. Keď nám upečené venčeky vychladli, opäť si naplníme sáčok alebo cukrárenské vrecko a jednotlivé venčeky plníme krémom.

Na záver ich môžeme pokvapkať cukrovou polevou, prípadne stačí len posypať práškovým cukrom. Chutia skvele a určite stojí za tú námahu. Lepšie nekúpite ani v obchode.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*